Krystalizace medu je jeho přirozenou vlastností. 

Bohužel v tomto ohledu panuje mnoho a mnoho mýtů a falešných trvzení.

Důvodem pro tato trvzení je skutečnost, že zákazníci preferují medy tekuté a velkoproducenti medu, kteří med překupují ho míchají z různých druhů medů a to v lepším případě, v tom horším jej doplňují o různé sirupy atd. Při tomto míchání med zahřejí na vysokou teplotu často nad 70°C a tím se jeho krystalizace na dlouho naruší.

Dle studií je na evropském trhu více než 80% pochybného původu.

Je třeba si uvědomit několik základních pravidel, kterými se krystalizace medu řídí.

Ve velmi zjednodušené formě lze konstatovat, že květové (převážně světlé) medy krystalizují velmi rychle v některých případech(med z nektaru řepky) i v řádu dnů po odebrání včelkám.

Med z divoké přírody krystalizuje i v případě světlého medu o něco pomaleji a to v řádu týdnů v některých letech až měsíců a to z důvodu různorodého složení.

Úlpně jinak se může chovat med smíšený( střednětmavý) , který obsahuje jak nektar, tak medovici, kdy doba krystalizace je skutečně různá a může být několik týdnů, ale i více než půl roku.

V tomto případě i často dochází po zkrystalizovaní medu k oddělení jednotlivých druhů medu ve sklenici tak, že v části sklenice je med již tuhý a v části tekutý.

Ani toto není chybou, či známkou nekvality, byť z hlediska estetického to nemusí vypadat příliš lákavě.

Speciální kategorie jsou tmavé medovicové medy, kdy se krystalizace prodlužuje na dlouhé měsíce a v případě skutečně čistého medovicového medu to může být i déle než rok.

Jako ve všem existují výjimky a to například světlý akátový med, který nekrystalizuje i roky.

Jedinou skutečnou možností jak v dnešní době koupit kvalitní med je důvěryhodný včelař, nebo farma, která prodává svůj med a je pod dozorem SVS a má kontrolovaný a schválený provoz.

Ani skutečnost, že med nakupujete od včelaře negarantuje jeho kvalitu. Osobní zkušenost a doporučení lidí jsou cestou jak se k dobrému medu dostat.

Dobrou informací jsou i ocenění výrobce. Ten, kdo získá ocenění je také více kontrolován a kvalita je garantována nezávisle. Pozor na různé prodejce a přeprodejce.

Nejjednodušší faktor pro výběr medu je místo ze kterého med pochází a možnost farmu, či včelaře navštívit.

U nás jste vítáni.

 

 

Tento web používá soubory cookie. Cookies používáme k ukládání vašeho nastavení a preferencí a analýze návštěvnosti našich stránek. Svůj souhlas udělujete Miroslavu Dimovi.

Spravovat cookies