O medu

MED A JEHO DRUHY:

  • náš med vyprodukovaly VČELY MEDONOSNÉ (Apis mellifera)
  • podle původu se dělí med na med KVĚTOVÝ a MEDOVICOVÝ
  • není však možné včely sledovat zda sbírají nektar z květů, či medovici a proto je základní orientace(neplatí vždy) především podle barvy medu
  • světlé jsou medy nektarové (květové)a čím je med tmavší, tím více je v něm medovice
  • technické rozlišení je na základě vodivosti medu, kdy se však jedná o určení ne zcela přesné. Tedy pro značení využíváme pouze značení „MED“
  • dále může být rozdělen dle způsobu získávání medu a to např. med vytáčený, popř. med vykapávaný a med lisovaný, nebo med v plástvích

KVĚŤOVÝ MED

  • nektar pochází z květů rostlin
  • nektar je sladká tekutina, kterou vytváří rostliny v nektariích za účelem přilákání hmyzu
  • včela pak tento nektar sbírá - nektar v této fázi obsahuje značné procento vody
  • včely nektar zahušťují a doplňují o své enzymy a ukládají do plástů
  • když se vlhkost medu sníží na 15 až 20%, včely buňku zavíčkují voskem

MEDOVICOVÝ MED

  • medovice je hustá lepkavá substance bohatá na cukry kterou vylučují mšice a mery
  • mšice a mery sají sladké šťávy z rostlin a přebytečnou medovici vylučují na listy, či jehličí
  • včely medovici sbírají a zpracují na tzv. MEDOVICOVÝ MED

Med který nabízíme tedy pochází jak z nektaru ,tak z medovice a základní orientace je podle barvy a období vytáčení a umístění včelstev.

Med - světlý jarní (včely navštěvují např. třesně, trny, hlohy, jabloně a luční kvítí)

Med - středně tmavý letní (včely navštěvují později kvetoucí rostliny a může obsahovat i medovici)

Med - tmavý-lesní (včely navštěvují např. maliny, ostružiny a sbírají medovici)

Z Medu světlého vyrábíme i med pastový.

Krystalizace medu je přirozená vlastnost medu a platí obecná poučka, že krystalizují rychleji medy světlé(květové) a pomaleji medy tmavé(medovicové).

Tento web používá soubory cookie. Cookies používáme k ukládání vašeho nastavení a preferencí a analýze návštěvnosti našich stránek. Svůj souhlas udělujete Miroslavu Dimovi.

Spravovat cookies